Přehled ocenění 

Národní technická knihovna získala několik zajímavých ocenění. Jejich přehled najdete níže.

Cena klubu za starou Prahu 2009

První ocenění dostala stavba Národní technické knihovny překvapivě od  Klubu za starou Prahu, který jí udělil Cenu za novou stavbu v historickém prostředí.

Klub za starou Prahu oceňuje novostavbu, která podle jeho členů nenarušuje historické prostředí, vyniká hodnotnou architekturou a umí zároveň kultivovat své širší okolí. Přestože sdružení s mnohaletou historií vystupuje převážně na obranu historických staveb a městského prostředí, podle Klubu současná architektura do historického prostředí rozhodně patří.

Přestože stavba nevznikla přímo v historickém centru města, bylo podle pořadatelů těžké vypořádat se s okolím, byť ho tvoří architektura 20. století.

Stavba roku 2009

V soutěži Stavba roku vypisované každoročně Nadací pro rozvoj architektury a stavitelstvíMinisterstvem průmyslu a obchoduSvazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR a časopisem Stavitel získala NTK nominaci na titul. Ten sice nezískala, dostala však dvě ocenění: Cenu ředitele Státního fondu životního prostředí ČR za infrastrukturu a Cenu primátora hlavního města Prahy.

Czech Grand Design 2009

Výroční ceny Akademie designu (Czech GrandDesign) v roce 2009 suverénně ovládla Národní technická knihovna. Unikátní projekt ministerstva školství tak získal tři cenné trofeje.
Kromě vítězství v kategorii Grafický designér roku a Designér roku si spolutvůrci stavby odnesli také Absolutní vítězství Czech Grand design za rok 2009.  Nejvíce bodů získala od akademiků komplexní vizualizace, informační a navigační systém a kniha o stavbě NTK ze studia Laboratoř (grafický designér roku a zároveň absolutní vítězství), dále zabodoval mobiliář z ateliéru HipposDesign (designér roku).

Vynikající betonová stavba 2009

Na druhém konci spektra cen je ocenění České betonářské společností: v soutěži Vynikající betonová konstrukce 2009 vypsané  stavby realizované v letech 2007 - 2008 získala NTK v kategorii Budovy titul jako jediná.

Best of Realty 2009

O vítězích hlavních soutěžních kategorií 11. ročníku „Nejlepší z realit – Best of Realty“ rozhodovala sedmičlenná odborná porota v čele s Tomášem Drtinou, ředitelem agentury pro výzkum trhu Incoma GfK. Členy jury byli odborníci z řad Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), developerů, Obce architektů, realitních makléřů a bank. O ocenění usilovalo 43 projektů v pěti kategoriích – Nová administrativní centra, Rekonstruované kanceláře, Rezidenční projekty, Obchodní centra a Hotely. Vedle toho získal Zvláštní cenu poroty projekt, který se za uplynulý rok jedinečným způsobem zasloužil o rozvoj českého realitního trhu - Národní technická knihovna. Cena byla udělena za vzorový příklad stavby veřejných služeb, vynikající urbanistické, architektonické a technické řešení a doposud nejvýraznější ukázku spolupráce veřejného a soukromého sektoru v oblasti developmentu nemovitostí.

Grand Prix 2010 - Národní cena za architekturu

Vrcholnou poctu architektům udělila mezinárodní porota soutěže Grand prix vypisované Obcí architektů: v roce 2010 obdržela Národní technická knihovna Cenu Grand prix 2010 - Národní cenu za architekturu.

Knihovna roku 2010

Cenu Knihovna roku 2010 vypisovanou Ministerstvem kultury získal v roce 2010 ředitel NTK Martin Svoboda za "realizaci výjimečného projektu Národní technické knihovny, který si vyžádal mimořádné odborné a osobnostní kvality". 

Nejlepší stavba roku 2010

Národní technická knihovna získala Nominaci na Cenu starosty Městské části Prahy 6 za realizaci nejlepší novostavby či rekonstrukce v období 2005 - 2010.

Kontakt

 info@techlib.cz

 232 002 535

Důležité odkazy

Editor: Poslední změna: 13.11. 2023 07:11