Nové paradigma v přístupnosti a využití výsledků vědy

Open Access, bezplatný přístup k výsledkům výzkumu, se stává publikační povinností. NTK a české vědecké instituce reagují partnerstvím v SCOAP³, projektu Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN)

Členové mezinárodního konsorcia SCOAP³ (Sponsoring Consorcium for Open Access Publishing in Particle Physics), které sdružuje více než tisícovku knihoven a výzkumných center z více než 20 zemí světa, prosadili trvalý bezplatný přístup k článkům v oblasti jaderné a subjaderné fyziky.

Od ledna 2014 SCOAP³ financuje jak recenze, tak publikační služby spojené se zveřejněním článků. Za stejné peníze jako dříve zaručuje nejen standardní kvalitu, ale zároveň nabízí větší volnost autorům i uživatelům v oblasti copyrightu. Navíc přidává otevřený přístup, kdy články jsou dostupné komukoliv, kdykoli a kdekoli. SCOAP³ je zároveň odpovědí na přetrvávající publikační krizi, kdy předplatné časopisů roste rychleji než inflace či rozpočty knihoven a stává se finančně neúnosné.

Účast České republiky v konsorciu přináší českým jaderným a subjaderným fyzikům možnost publikovat články zdarma. Publikační poplatek hradí SCOAP³. A vzhledem k tomu, že příspěvky do SCOAP³ rozpočtu jsou nižší než předplatné časopisů, ušetří i vědecko-výzkumné instituce.

Národní technická knihovna se k partnerství ve SCOAP³ hlásí od prvopočátku. Knihovna uvedla v roce 2010 projekt do České republiky a v roli Národního kontaktního místa spolupracuje s mezinárodním vedením konsorcia v CERN a s českými partnery.

Národní technická knihovna vítá nové partnery projektu. Pokud se vaše knihovna nebo vědecko-výzkumná instituce chce připojit do SCOAP³, prosím kontaktujte ondrej.dostal@techlib.cz.

schema open access

Kontakt

Ondřej Dostál
 ondrej.dostal@techlib.cz
232 002 434

Důležité otkazy

Editor: Martin Novák Poslední změna: 16.7. 2014 14:07