Kelly's directory of the manufacturers of textile fabrics

Frederick Festus Kelly (18??-1883) byl vysoký britský poštovní úředník viktoriánské doby, úspěšný podnikatel a zakladatel rodinné firmy Kelly & Co., která během let úspěšně expandovala. Jeho podnik mimo jiné vydával adresáře firem - Kelly's Directory, jenž byly de facto viktoriánskou verzí zlatých stránek.

Jedna z jejich publikací si našla cestu do historického fondu NTK. Zaměřuje se na textilní firmy v Anglii, Skotsku, Walesu a ve větších irských městech. Textilní výroba v době, kdy Británie byla přední průmyslovou velmocí, hrála významnou roli a zaměstnávala přes milion lidí. Nejlepší vlna se produkovala v západní Anglii a v Yorkshiru. Například v roce 1877 činila domácí produkce vlny 152 000 000 liber v hodnotě přibližně 10 000 000 £. ( O bavlně a lnu nemluvě). Mnoho vlny se také do Británie importovalo, nejvíce z Austrálie, Německa a Španělska.

Po formální stránce je kniha velice zajímavá a lze z ní mnoho vydedukovat. Má pevnou rudou vazbu se zlatým supralibros, což jí dodává na reprezentativním vzhledu. Z toho lze usoudit, že publikace měla podle všeho sloužit delší dobu. Její cena však také nebyla zrovna malá. 30 šilinků popřípadě 25 šilinků pro odběratele znamenalo na konci 19. století relativně vysokou částku. (Jedna libra se skládala z 20 šilinků). Pro představu švadlena, která si tehdy přišla na 22 šilinků týdně, pobírala v rámci své profese vysokou mzdu. Publikace byla primárně určená pro firmy než pro fyzické osoby jednak kvůli své ceně a také proto, že prostý člověk by ke svému životu pravděpodobně nepotřeboval kompletní adresář textilních firem v celém království. Kniha v mnoha ohledech skutečně připomíná Zlaté stránky tak, jak je známe dnes, pokud tedy pomineme pochopitelnou absenci telefonních čísel. Stejně jako dnešní telefonní seznamy obsahuje četné reklamy a to dokonce i na přídeštích a předsádkách, kteréžto u většiny publikací bývají nepotištěné. Adresář je rozdělen do několika částí, které jsou pro snadnější hledání na koncích barevně odděleny a s popiskami, což je další paralela se Zlatými stránkami. První List of places je abecední seznam umožňující vyhledávání firem podle místa. Největší sekce zde pochopitelně přísluší Londýnu. Další Country trades vyhledává na základě typů jednotlivých profesí od velkých textilních firem, přes výrobce plachet, kapesníků, barvíře po krejčí a kloboučníky, atd. Seznam je komplexní a vyčerpávající. Na publikaci lze celkově nahlížet jako na nostalgickou exkurzi do světa byznysu v „dávných dobách“, kdy internet i telefon byly hudbou budoucnosti.

Sepsal: Bc. Petr Nouza

O knize

  • Plný název: Kelly's directory of the manufacturers of textile fabrics : This work includes the spinners and manufacturers of Lancashire and Yorkshire, and the whole of the trades in any way connected with the textile fabric industries throughout England, Scotland and Wales and most of the principal towns in Ireland
  • Autor: Kelly and Co.
  • Vydavatel: Kelly and Co., London
  • Rok vydání: 1889
  • Signatura T 271 (Aleph)
  • Signatura T 271 (Vufind)

Galerie

3
4
5
6
7
1
2
Editor: Karolína Kalecká Poslední změna: 13.5. 2015 08:05