Das k. k. Reichsraths-Gebäude in Wien

V edici Wiener Monumentalbauten mimo jiné vyšla i kniha pojednávající o budově vídeňského parlamentu (Říšské rady), kterou jako architekt vystavěl v letech 1874-1882 Theophil von Hansen.

Theophil Edvard Hansen se narodil roku 1813 v Kodani a zemřel 1891 ve Vídni. Architekturu začal studovat v Kodani, poté pokračoval na Stavební akademii v Berlíně u Karla Friedricha Schinkela. Své vzdělání podpořil i na studijním pobytu ve Vídni. Nové zkušenosti odjel načerpat také do Athén, což se mnohdy promítlo v jeho díle. Později se do Vídně vrátil a získal místo jako asistent u Ludwiga Förstera. Po této zkušenosti se již ve Vídni usadil a založil si vlastní dílnu, kde spolupracoval s malíři a sochaři. Od roku 1884 se mohl pyšnit predikátem von Hansen, jelikož byl ve Vídni povýšen do šlechtického stavu. Stejně jako jiní architekti této doby, Hansen využil vzniklého nemalého prostoru, který se zde uvolnil po zbourání starých hradeb okolo města. Dnes tudy vede tzv. Ringstrasse, neboli okružní třída, kde byly vystavěny důležité stavby 19. a 20. století. Hansen je pochován v čestném hrobě na vídeňském ústředním hřbitově (Skupina 14A, číslo 20) a na podestě hlavního vchodu Parlamentu byla vztyčena jeho portrétní busta.

Samotná publikace byla vydána roku 1890 ve Vídni a je složena z dvanácti listů, na kterých se dočítáme všemožné informace k budově vídeňského parlamentu, včetně informací o architektonické soutěži na tuto stavbu, rozmístění a popsání výzdoby, rozvržení stavby či finálního rozpočtu. Poté následuje dvacet sedm volných listů s jednotlivými vyobrazeními budovy. Nalezneme zde půdorysy, bokorysy, průřezy, klasické pohledy na Parlament i různé další detaily stavby.

Ač tato velká kniha, která nám svými rozměry 55x41 cm zajišťuje přehledné, precizně provedené vyobrazení budovy, pochází z jednoho ateliéru, podílelo se na jejím vzniku více osob (jako například H. Bültemeyer, V. Angerer, J. Blechinger, H. Auer). Všechny listy jsou uloženy v šedých poloplátěných deskách s chlopněmi, který mají červený hřbet a zpevněné rohy se zlatými linkami.

Pokud Vás kniha zaujala, můžete si ji půjčit pod signaturou B 1250 v Historickém fondu anebo prohlédnou onlinePokud Vás kniha zaujala, můžete si ji půjčit pod signaturou B 1250 v Historickém fondu anebo prohlédnou online.

O knize

Galerie

Das k. k. Reichsraths-Gebäude in Wien 2
Das k. k. Reichsraths-Gebäude in Wien 3
Das k. k. Reichsraths-Gebäude in Wien 4
Das k. k. Reichsraths-Gebäude in Wien 5
Das k. k. Reichsraths-Gebäude in Wien 6
Das k. k. Reichsraths-Gebäude in Wien 1
Editor: Poslední změna: 29.2. 2016 15:02