ROZHNĚVANÁ PLANETA

Globální konflikty a lokální souvislosti


Skupinová výstava s meznárodní účastí, která je výsledkem spolupráce Národní technické knihovny a Filosofického ústavu Akademie věd ČR.

Vernisáž

čtvrtek 20. 4. 2017 v 18:00, Galerie NTK

Doba trvání výstavy

21. 4. - 17. 6. 2017

Vystavují

Martha Rosler
Atelier van Lieshout
Bjørn Melhus
Milan Kohout
Juraj Dudáš
Radovan Čerevka
Martin Zet
Alexej Klyuykov
Vasil Artamonov
Karíma Al-Mukhtarová
Jan Kadlec
Ivan Vosecký
Vladimír Turner
a další.

Kurátoři

Milan Mikuláštík & Milan Kreuzzieger

Doprovodný program

Seminář na téma NÁSILÍ A KONFLIKTY

Úterý 6. 6. 2017 od 16.00 v Galerii NTK 

Doc. PhDr. Marek Hrubec, PhD.: Násilí vzhledem k interakci globálních konfliktů a lokálních souvislostí
Doc. PhDr. Michal Pullmann, PhD.: Násilí v Československu

Seminář se bude konat v rámci výzkumného programu "Globální konflikty a lokální souvislosti" Strategie AV21, a to konkrétně v Galerii NTK, kde probíhá výstava "Rozhněvaná planeta: Globální konflikty a lokální souvislosti".

 

O výstavě

V poslední době se geopolitické, interkulturní a sociální konflikty staly klíčovým tématem novinových zpráv, politologických seminářů a konferencí, ale také hospodských diskusí a pouličních hádek. Zdá se, že se situace na všech úrovních života na planetě vyostřuje. Stále častěji se v médiích objevují obavy z rozpoutání nové globální války. Jsou tyto obavy oprávněné? Jak se eskalace konfliktů projevuje v lokálních vztazích?

Konflikty jsou integrální součástí jakékoliv pospolitosti, společnosti, kultury nebo civilizace. Jsou projevem rozdílných zájmů, nedostatku, výrazných nerovností a kulturních stereotypů. Mohou společnost posouvat vpřed, mohou ji však také zničit. Současný globalizovaný svět změnil podobu konfliktů. Ty dnes daleko méně probíhají na hranicích mezi teritorii jejich účastníků a projevují se také uvnitř států, v civilizačních metropolích nebo v tocích migrantů.

Výstava Rozhněvaná planeta, která vznikla na základě spolupráce Národní technické knihovny a Akademie věd ČR, ukazuje, jak se k tématu konfliktu staví současné umění. Jádrem výstavy jsou nově vytvořená, ale také již existující umělecká díla doplněná o výběr vzácných knih z historického fondu Národní technické knihovny, jejichž tématem jsou pevnostní stavitelství, vojenské technologie nebo historie válek.

V dejvické Galerii NTK, kde výstava probíhá, jsou prezentována díla třinácti zahraničních i tuzemských umělců. Zcela poprvé je v Čechách prezentována práce nizozemského architekta a sochaře Joepa van Lieshouta a jeho ateliéru. Socha Untitled / Horse, Mother and Child (Bez názvu / Kůň, matka a dítě) z rozsáhlého souboru Slave City (Město otroků) je dystopickou vizí situace po konfliktu na hranici hororu a karikatury. Plastika připomínající na první pohled patetické protiválečné pomníky se při bližším zkoumání změní v morbidní scénu konzumace vnitřností koňské mršiny. Americká umělkyně Martha Rosler, jedna ze zakladatelek feministického umění, představuje ukázku ze své rozsáhlé série fotomontáží Bringing War Home (Válka až do domu), ve které konfrontuje bezstarostnou konzumní západní společnost s válečnou situací na Blízkém východě. Německý umělec a filmař Bjørn Melhus ve svém parodickém videu Freedom and Independence (Svoboda a Nezávislost) vizualizuje ústřední pojmy neoliberální teorie a konfrontuje je s důsledky mechanismů bezohlednosti a vykořisťování. Bjørn Melhus ve svých videích zpravidla osobně vystupuje, často hned v několika rolích. Zde vedle titulních postav zosobňujících Svobodu a Nezávislost vytvořil také roli obskurní ultrapravicové politické myslitelky Ayn Randové, kterou vykresli v ne právě lichotivém světle. Vasil Artamonov a Alexej Klyuykov, kteří získali cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2010, přispěli sérií obrazů inspirovaných sovětskou karikaturistickou a propagandistickou tvorbou. Výstavy se účastní taktéž laureát Ceny Oskára Čepana, této slovenské obdoby Chalupeckého ceny, Radovan Čerevka, který představuje osobitou verzi afrického domorodého umění kříženého s leteckým modelářstvím. Další slovenský autor, Juraj Dudáš, vystavuje interaktivní instalaci umožňující ocitnout se na chvilku v kůži amerického prezidenta. Svými provokativně přímočarými plakáty je zastoupen také mediálně proslulý Čechoameričan Milan Kohout, který s oblibou nevybíravým způsobem napadá zdroje asymetrické moci či náboženská dogmata. Umělec a filmový architekt Jan Kadlec se prezentuje sérií inscenovaných fotografií Albánský únik z roku 2001, ve kterých již před šestnácti lety tematizoval problematiku uprchlictví a migrace.

Autoři koncepce, kurátoři Milan Mikuláštík a Milan Kreuzzieger, vycházejí z předpokladu, že na většinu současných i lokálních konfliktů je třeba nahlížet v širších souvislostech a spíše z kosmopolitní (ideálně souběžně globální i lokální, současné i historické) perspektivy, než z úrovně mezi-národní nebo pouze lokální.

Výstava je organizována při příležitosti 25. ročníku pražské mezinárodní konference "Philosophy and Social Science" na Akademii věd ČR. Je realizována v rámci výzkumného programu "Globální konflikty a lokální souvislosti", Strategie AV21.

Archiv výstav

Kurátor galerie

Milan Mikuláštík
  milan.mikulastik@techlib.cz
  773 653 825

Otevírací doba

út – ne 10—18

 


Otevírací doba

út – ne 10—18


Otevírací doba

út – ne 10—18

Editor: Milan Mikuláštík Poslední změna: 29.1. 2021 12:01