GLOBAL CONTROL AND CENSORHIP


Vernisáž

18. června od 18.00
Následuje komentovaná prohlídka s kurátory Lívií Nolasco-Rózsás a Bernhardem Serexhe (anglicky)

Termín výstavy

19. 6. – 26. 7. 2018

Kde

Galerie NTK

Doprovodný program

Komentovaná prohlídka
19. 6. od 18.00 - Bernhard Serexhe (anglicky)


O výstavě

Výstava Global Control and Censorship se zabývá sílícím trendem sledování a cenzury veřejného života. Tomuto trendu je možné se bránit jen tím, že se o něj bude každý jednotlivec aktivně zajímat. I zde totiž platí: Vědění je moc.

„Největší moc má dnes ten, kdo ovládá tok informací,“ komentuje hlavní kurátor výstavy Bernhard Serexhe: „Každý den jsou v neuvěřitelném množství generována data a obsahy všeho druhu, které jsou sdíleny napříč zeměkoulí. Už ve chvíli, kdy informace vznikají, a ještě dříve, než se dostanou ke svému adresátovi, jsou tato data zachycena soukromými firmami či státními službami, které je využívají pro své vlastní účely,“ dodává Serexhe.

Mezinárodní výstava Global Control and Censorship, ukazuje prostřednictvím čtyř desítek instalací či exponátů stovky témat z oblasti monitorování dat, cenzury a dalších nástrojů kontroly. V popředí jejího zájmu stojí nezadržitelné pronikání metod sledování a cenzury do našeho všedního života.

„Jednotlivé exponáty se věnují například úloze tzv. whistleblowerů, tedy informátorů, jako je Edward Snowden. Všímají si nesvobodného přístupu k informacím v Číně, stranou ale nezůstává ani nátlakové získávání informací, jako je waterboarding, výslechová metoda běžně používaná americkou CIA,“ vysvětluje Tomáš Fridrich z pražského Goethe-Institutu.

Kurátoři

Lívia Nolasco-Rózsás a Bernhard Serexhe

Výstavu pořádá Goethe Institut a Galerie NTK ve spolupráci s ZKM | Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe. Vznikla ve spolupráci pracovní skupiny Netzpolitik na Institutu politické vědy Univerzity v Heidelbergu a Kompetenčního centra pro užité bezpečnostní technologie (KASTEL) na Technologickém institutu v Karlsruhe (KIT). Dalšími důležitými partnery jsou Reportéři bez hranic, Chaos Computer Club e.V. (CCC) a netzpolitik.org.

 

Archiv výstav

Kurátor galerie

Milan Mikuláštík
  milan.mikulastik@techlib.cz
  773 653 825

Otevírací doba

út – ne 10—18

 


Otevírací doba

út – ne 10—18


Otevírací doba

út – ne 10—18

Editor: Milan Mikuláštík Poslední změna: 29.1. 2021 02:01