Ozvěny Academia Film Olomouc v Kampusu Dejvice

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc opět zavítá do kampusu, a to ve středu 19. června 2019. Hlavním promítacím prostorem bude i tentokrát Ballingův sál v Národní technické knihovně. Kromě filmů chystáme také zajímavý doprovodný program, třeba interaktivní vernisáž Czech Innovation Expo nebo Letní kino v Technické.

Vstup zdarma. Školy si na dopolední projekce musejí rezervovat místa.

Program: středa 19. června 2019

Národní technická knihovna, Ballingův sál, Technická 6, Praha 6

Ozvěny AFO 2019 logo

8.30 – 10.30

  • Termostat Země (2018), Francie, 53 min.
  • Magion (2018), Česko, 26 min. – vítězný snímek Česko-slovenské soutěže AFO 2019

10.30 – 13.00

13.00 – 15.00

Mládí a věda, pohled do životů (ne)obyčejných teenagerů z celého světa, kteří svým výzkumem a vynálezy mění svět. Mezinárodní veletrh vědy je zatím jejich nejtěžší zkouška. Vyhraje jen jeden. Kritiky i diváky oslavovaný film Veletrh vědy sleduje osudy devíti studentů a studentek, kteří se snaží vyhrát nejprestižnější světovou soutěž mladých vědců – Mezinárodní veletrh vědy. Film nahlíží do myslí mladých géniů a ukazuje, že i když jste čtrnáctiletá dívka, která vyvíjí detektor arsenu, který může zachránit tisíce životů po celém světě, pubertou si projít musíte. Géniové mohou pocházet odkudkoliv, a tak vedle sebe stojí studenti z prestižních světových škol a studenti ze škol, které ani nemají laboratoř.

15.15 – 16.45

Teorie relativity již více než stovku let udává směr fyzikálního bádání. Co když nás ale skrze svou „neochvějnou“ pravdivost svádí na scestí? Dočkáme se průlomové teorie, která odstartuje zcela novou fyzikální éru? Einstein otřásl pravdami newtonovské fyziky a o něco podobného se v současné době snaží vědci z celého světa. Ani se současnými výzkumnými metodami a výkonnou výpočetní technikou, se ale nedaří předčít předzvěsti německého génia. Ať už jde o výzkum v urychlovači, měření gravitačních vln, nebo snahu o pozorování temné hmoty, výzkumníci se usilovně snaží objevit nové zákonitosti, které by jména svých objevitelů navždy zapsala do historie.

17.00 – 18.00

  • Magion (2018), Česko, 26 min.

Dokument Akademie věd České republiky vypráví příběh družice Magion, která v roce 1978 po mnohaletém úsilí pracovníků vzlétla na oběžnou dráhu Země. Samotný nápad se zrodil v hlavách inženýrů Pavla Třísky a Jaroslava Vojty po cestě z Geofyzikálního ústavu Akademie věd do Ruska. Při montování družice, na jejíž výrobě se podíleli, si uvědomili, že by závaží vyvažující těžiště družice mohli nahradit stejně těžkým přístrojem, jenž by dokázal získat více údajů z cesty družice vesmírem. Nápad však musel nejdříve projít úředním schválením a získat povolení. Následovala dlouhá a náročná práce na projektu, který tvoří významnou českou stopu ve vědeckých objevech.

18.00 – 19.30

Biografický celovečerní dokument mapuje život Jiřího Grygara, jednoho z nejvýznamnějších českých vědců v oblasti astronomie a astrofyziky. Podlehněte spolu s ním kouzlu vesmíru. Tento jedinečný snímek vznikl na Slezské univerzitě v Opavě. Jiří Grygar, jeden z nejznámějších českých popularizátorů vědy, v něm vzpomíná na své dětství ve válečném Slezsku, promlouvá o fascinaci vesmírem, o svých vědeckých začátcích, životních postojích a lásce k cyklistice. V necelých devadesáti minutách tak máme možnost tuto osobnost poznat nejen jako špičkového vědce, ale především jako obyčejného člověka ochotného se o své životní zkušenosti a vědomosti podělit s kýmkoli z nás.

19.30 – 21.00

Doprovodný program

10.00 – 15.00

  • Chemické pokusy před NTK – výroba zmrzliny a hrátky se suchým ledem

12.00 -22.00

Technická ulice

  • Food zóna
  • Chill-out zóna

16.00

  • Interaktivní výstava Czech Innovation Expo v Technické ulici. Jedná se o unikátní projekt Českých center, který využívá špičkové technologie a přináší ohlédnutí za stoletou historií naší země v oblasti vědy, výzkumu a inovací a současně odhaluje technologické trendy budoucnosti. Vernisáž připravila městská část Praha 6.

17.00 – 21.00

  • DJ Soda – live set v Technické ulici

21.15

Vstup na všechny akce volný

Pořadatelé: Kampus Dejvice a městská část Praha 6

Kampus Dejvice logo    + Praha 6 logo

 
 
 
 
Kampus Dejvice je prostor spojující univerzity a instituce ČVUT v Praze, VŠCHT Praha, ÚOCHB AV ČR, UK v Praze a NTK ve spolupráci s MČ Praha 6.

ČVUT logo    VŠCHT logo ÚOCHB logo  UK logo NTK logo + Praha 6 logo

 
 

Kampus Dejvice logo

&

AFO logo

Středa, 19. června 2019

Kontakt

Romana Vylitova
romana.vylitova@kampusdejvice.cz
 232 002 585

Editor: Poslední změna: 17.6. 2019 18:06