Deset let s NTK. Chystají se koncerty, křty knih i výstavy

Národní technická knihovna oslaví v pondělí 9. září 2019 desáté výročí své existence. Moderní budova, která získala řadu architektonických ocenění a slouží nejen studentům nebo akademickým pracovníkům, ale také veřejnosti, chystá bohatý program. Návštěvníci se mohou těšit na křest knih, hudební vystoupení mezinárodně uznávaného barokního souboru Collegium 1704 i skupiny Tata Bojs nebo na výstavu fotografií.

„Knihovna žije od prvního otevření dveří a křivka její návštěvnosti neustále stoupá. Spoustě lidí se podařilo vybudovat něco, co zde doposud chybělo. Jinými slovy – lidé knihovnu potřebují a to nás moc těší,“ prohlásil ředitel Martin Svoboda.

Program oslav odstartuje 9. září dopoledne vernisáží výstavy „10 let NTK ve fotografiích“, na kterou navážou komentované prohlídky budovy. V odpoledních hodinách proběhne v Galerii NTK dlouho očekávaná výstava TECHNÉ, jež má konfrontovat výjimečné sbírkové předměty Historického fondu knihovny se současným tuzemským i mezinárodním uměním.

Jeden z organizátorů Petr Nouza uvedl: „K vidění bude například Mechanika, rukopis Hanuse Holtzhammera z roku 1603, jež obsahuje 134 ručních vyobrazení nejrůznějších strojů a pohonů. Dále vystavíme knihu L'Architettura, dílo o stavitelství od italského humanisty Albertiho v benátském vydání z roku 1565. Další vystavené staré tisky budou práce Archimeda, Izaaca Newtona či Petra Apiana.“

Přímo na místě předvede své umění světoznámý rumunský výtvarník Dan Perjovschi, autor kreseb v Hale služeb přezdívané Macocha. „Jsme rádi, že přijede, půjde o třešničku na dortu slavnostního dne. Vždyť díky němu dostala knihovna ten pravý studentský nádech, původně bylo atrium monotónní. Jde o jedinou autorovu expozici, která je permanentní, vše ostatní se obvykle zamaluje,“ podotkl Martin Svoboda.

Slavnostní večer pak začne v centrální hale v 18 hodin. „Oslava bude mít dvě části. Během té formálnější pokřtíme knihy a poslechneme si koncert orchestru Collegium 1704. Z minulosti máme vyzkoušeno, že vážná hudba zní v Macoše výborně. Později večer přejdeme ke druhé části, kdy nám před knihovnou pro uvolnění zahrají populární Tata Bojs,“ uzavřel ředitel.

NTK oslaví druhé významné výročí během dvou let. Loni si v rámci oslav devátých narozenin připomněla 300. jubileum založení svého fondu. O ten se zasloužil v roce 1718 svou sbírkou knih první profesor inženýrství v českých zemích Christian Josef Willenberg. Původně učil pouze dvanáct studentů – dnes využívá služeb Národních technické knihovny přes třicet tisíc registrovaných uživatelů a desítky tisíc dalších návštěvníků.

Kompletní program:

10.30

  • Vernisáž výstavy 10 let NTK ve fotografiích (před NTK)

11.00, 12.00 a 13.30

  • Komentované prohlídky budovy (sraz účastníků v Ballingově sále)

15.00

  • Komentovaná prohlídka výstavy TECHNÉ v Galerii NTK, které se zúčastní také autor kreseb v Hale služeb Dan Perjovschi

Od 18 hodin (Hala služeb)

  • Slavnostní proslovy významných hostů a křest knih
  • Koncert mezinárodně uznávaného barokního souboru Collegium 1704

Od 20.30 hodin (před NTK)

  • Koncert Tata Bojs
 
 

Kontakt

Romana Vylitova
romana.vylitova@techlib.cz
 232 002 585

Důležité odkazy

Editor: David Shakhar Poslední změna: 31.8. 2019 16:08