Odborné e-zdroje dostupné z domova

NTK nabízí vzdálený přístup k více jak 70 000 e-knih a 50 000 titulů e-časopisů převážně z technických a přírodovědných oborů, ale i přístup do multioborových databází.

Pro přístup z domova je nutné se přihlásit k účtu NTK. Zapomenuté heslo si můžete resetovat zde.

Pro vyhledávání a přístup k elektronickým zdrojům NTK můžete využít několik způsobů:

Vyhledávač NTK

Přes hlavní vyhledávací okno v záhlaví webových stránek NTK dohledáte většinu elektronických knih a časopisů. Pokud chcete prohlížet pouze články a knihy, ke kterým se dostanete v plném textu i z domova, použijte filtr vlevo Plný text online.

Klikněte na název dokumentu nebo odkaz Plný text online v popisu dokumentu. Budete přesměrováni do konkrétní databáze, ve které je článek nebo kniha uložena.  

Vyhledávání plného textu

  • Pokud nejste přihlášeni, nebo v interní síti své instituce budete vyzváni k přihlášení.
  • Vyberte instituci (NTK, ÚOCHB, VŠCHT) a pro přihlášení použijte přihlašovací údaje vybrané instituce.
  • Pokud je stejný dokument k dispozici v několika databázích, zobrazí se vám jejich nabídka. S ohledem na dostupné roky vyberte, přes kterou databázi chcete dokument otevřít.

SFX rozhraní

Pokud si nevíte rady, využijte videonávod Jak najít plné texty článků a e-knih, nebo nám napište na info@techlib.cz. Využít můžete také návod Jak efektivně vyhledávat nebo si s námi domluvit konzultaci.

Google Scholar

Nastavte si Google Scholar tak, aby se vám ve výsledcích vyhledávání zobrazily odkazy na plné texty, které jsou přístupné pro uživatele NTK.

Na úvodní stránce Google Scholar  jděte do menu (ikona v levém horním menu), klikněte na Nastavení, přejděte na Knihovní odkazy a vyhledejte National Library of Technology - Full text @ NTK. Zaškrtněte a uložte.

Nastavení knihovních linků v Google Scholar
Zobrazení knihovních linků v Google Scholar

Vedle vyhledaných článků/dokumentů, ke kterým NTK předplácí přístup, se zobrazí odkazy na plné texty Full text @ NTK. Podrobnější informace o nastavení knihovních linků najdete v našem návodu.

Při procházení výsledků v Google Scholar a ve Vyhledávači NTK si všímejte, v jakých databázích je uloženo nejvíce dokumentů relevantních pro vaše téma. Pro přesnější výsledky pak můžete vyhledávat přímo v konkrétní databázi nebo časopise.

e-zdroje

Odkazy na nejpoužívanější e-zdroje (databáze), ke kterým se dostanete prostřednictvím NTK, jsou k dispozici přímo z úvodní stránky v části Top zdroje.


Na kompletní seznam všech e-zdrojů (databází) dostupných uživatelům NTK, se nejrychleji dostanete prostřednictvím odkazu e-zdroje pod hlavním vyhledávacím oknem na titulní straně NTK. Zdroje jsou tu řazeny abecedně a je možné je filtrovat pomocí oboru, jazyka nebo typu obsahu. U každého zdroje je uveden stručný popis, jakou část e-zdrojů databáze předplatné NTK zahrnuje. Do databáze se dostanete přes odkaz via NTK.

e-knihy

Pokud hledáte konkrétní e-knihu, použijte odkaz Najdi e-knihu pod hlavním vyhledávacím oknem. Zadejte název knihy, ISBN nebo jméno autora. Další informace o používání e-knih najdete na stránce Jak najít e-knihy.

  • Pokud nejste přihlášeni, nebo v interní síti své instituce budete vyzváni k přihlášení.
  • Vyberte instituci (NTK, ÚOCHB, VŠCHT) a pro přihlášení použijte přihlašovací údaje vybrané instituce.
Najdi e-knihu
Full

e-časopisy

Pro vyhledání konkrétních titulů elektronických časopisů předplacených NTK je nejrychlejší použít odkaz  Najdi e-časopis pod hlavním vyhledávacím oknem. Zadejte název časopisu nebo jeho ISSN a klikněte na název časopisu v seznamu výsledků.

  • Pokud nejste přihlášeni, nebo v interní síti své instituce budete vyzváni k přihlášení.
  • Vyberte instituci (NTK, ÚOCHB, VŠCHT) a pro přihlášení použijte přihlašovací údaje vybrané instituce.

Najdi č-časopis

Full

Staré a vzácné tisky v digitální knihovně NTK

V digitální knihovně NTK můžete z domova prohlížet více jak 600 volně dostupných dokumentů. Jedná se o staré a vzácné tisky s technickým zaměřením, staré mapy a atlasy,

Novodobé dokumenty (chráněné autorským zákonem) je možné prohlížet na veřejných počítačích NTK ve studovně časopisů (otevírací doba).

Do digitální knihovny NTK vstoupíte z menu Co u nás najdete  -> Digitální knihovna NTK. Následně na stránce digitální knihovny klikněte na Vstupte

Díla nedostupná na trhu v digitální knihovně NK

Registrovaní uživatelé NTK mají z domova přístup k takřka 70000 dokumentů uložených v Digitální knihovně Národní knihovny ČR. Jedná se  o dokumenty, které jsou stále chráněny autorským zákonem, ale nejsou dostupné na trhu.

V kolekci najdete například materály týkající se historie železenice a průmyslu. 

Pro přihlášení vyberte možnost Přihlásit se knihovním účtem/eduID a zvolte Národní technickou knihovnu.

 


 

 

Editor: Edita Jindráková Poslední změna: 25.8. 2023 15:08