Akademické psaní a publikování – zdroje

Na této stránce jsou uvedeny především materiály a informační zdroje vytvořené NTK pro podporu akademického psaní a publikování, v poslední záložce potom najdete i několik doporučených online zdrojů z jiných institucí. Další užitečné odkazy z oblasti akademické psaní a publikování (především pro začínající vědce) potom zahrnuje náš STEMskiller.

Pokud máte nějaký specifický dotaz, nebo byste rádi probrali svoji práci podrobněji, rádi se s vámi potkáme při individuálních konzultacích.

Zároveň také poskytujeme workshopy a webináře na různorodá témata související s akademickým psaním a publikováním. Aktuální nabídku najdete v rozvrhu.

  • Jak na závěrečnou práci (letní semestr 2022) – materiály z online kurzu NTK, který se zaměřuje na práci s informacemi při psaní (nejen) závěrečných prací, jako je efektivní vyhledávání informací, struktura práce, citování a citační manažery.
  • Webinars for Early Career Researchers (Summer semester 2022) – materiály a videozáznamy ze série webinářů, cílené především na doktorandy a další začínající výzkumníky. Kromě vyhledávání zde najdete také témata jako citační databáze (Web of Science, Scopus) nebo akademická integrita.
  • My First Scientific Article – záznam NTK webináře pro ty, kteří se chystají napsat svůj první článek; obsahuje především základní informace, které je třeba si ujasnit na začátku (např. typy článků, výběr časopisu, struktura článků, na co si dát pozor při psaní).
  • Checklist pro hodnocení odborného článku – tento materiál můžete využít pro kontrolu vlastních textů, nebo při čtení a recenzování textů a článků vašich kolegů. Zahrnuty jsou spíše obecné požadavky a checklist tak nemusí plně odpovídat individuálním zvyklostem vašeho oboru, výzkumu, nebo vybraného časopisu.
  • Psaní odborného textu: Jazykové prostředky – stručné shrnutí doporučení a tipů pro používání jazyka v odborném textu.
  • STEMskiller – anotované odkazy na kvalitní volně dostupné materiály pro rozvoj výzkumných, učitelských a dalších přenositelných dovedností, včetně akademického psaní a publikování.
  • Sharing and publishing data – NTK handout, který stručně shrnuje možnosti, které je dobré uvážit před publikováním dat.
  • Compete as an International Scholar – klíčové otázky, které se točí kolem různých typů informací, které začínající výzkumíci potřebují sledovat s ohledem na různé role, které jako výzkumníci plní.

Starší materiály z kurzů

  • Národní technická knihovna nabízí velké množství zdrojů (tištěných i elektronických) zabývajících se tématem akademického psaní a publikování nebo jiných forem komunikace ve vědě. Kromě toho zde najdete i specializované slovníky a encyklopedie. Velká část těchto zdrojů je v angličtině.

    Konzultační koutek

    Nejvíce tištěných materiálů o akademickém psaní najdete v konzultačním koutku v 2. NP, poblíž informačního pultu NTK (většina z nich je určena k prezenčnímu studiu v knihovně). 

    Další tištěné a elektronické knihy

    e-zdroje

    • Internetová jazyková příručka – Ústav pro jazyk český Akademie věd spravuje tuto příručku vhodnou nejen pro psaní závěrečných prací; dozvíte se, jak psát, skloňovat nebo časovat jakékoliv slovo, s nímž si nevíte rady.
    • Texas A&M Writing Center obsahuje návody pro odborné psaní v angličtině, ale také tipy pro přípravu prezentací, kreativní psaní či hledání nových nápadů a plánování.
    • Purdue OWL – kromě instrukcí pro odborné psaní v angličtině (a to i v konkrétních oborech, např. ve strojírenství) naleznete na webu rady pro psaní životopisů nebo tipy pro nerodilé mluvčí angličtiny.
    • Excelsior OWL – rady a tipy pro psaní v angličtině si můžete vyzkoušet v rámci prezentací v sekci Writing Refresher, která pomáhá odstranit nejčastější chyby v psané angličtině.
    • Manchester Academic Phrasebank – obsahuje termíny a fráze, které jsou často používány ve vědeckém psaní v angličtině. Kromě doporučení frází pro různé části odborných článků, nebo jiných typů textů (úvod, metodologie,..), zde najdete i tipy pro strukturování textů nebo citování.
    • The European Commission's official English Style Guide (používání EC autory a překladateli) - užitečné v kontextu EC aktivit.

     

    Editor: Klára Witzany Hutková Poslední změna: 20.9. 2023 15:09