Akce Milostivé léto

Akce Milostivé léto je příležitost, jak se zbavit alespoň některých dluhů. Jedná se o akci s platností po celé České republice, která potrvá od 28. 10. 2021 do 28. 1. 2022.

 

Kterých exekucí se milostivé léto týká?

Milostivé léto se vztahuje na všechny nesplacené dluhy, které evidují instituce a organizace zřizované státem, městy a dalšími orgány státní správy. To jsou například knihovny, veřejnoprávní rozhlas a televize, ale i samotné úřady. Vztahuje se také na podniky, které jsou státem nebo státní správou většinově vlastněné. Tedy dopravní podniky, dodavatele energií, zdravotní pojišťovny, bytové společnosti. Podmínkou je, že dluh už musí být v exekuci, na ostatní dluhy nelze Milostivé léto uplatnit.

Milostivé léto se vztahuje i na pohledávky, které exekutor vymáhá pro Národní technickou knihovnu.

 

Kolik musí dlužník doplatit?

Aby mohla být exekuce ukončena, musíte exekutorovi zaplatit dosud neuhrazený základní dluh a poplatek exekutorovi ve výši 908 Kč. Ostatní náklady spojené s dluhem budou odpuštěny.

Přehledné informace nabízí stránka Spravedlivé exekuce.

 

Co musí dlužník udělat?

Zjistit aktuálně nesplacenou jistinu zasláním doporučeného dopisu exekutorovi, kterému byl jeho dluh svěřen k vymáhání, s žádostí o vyčíslení dlužné jistiny. Zároveň dopisem bude dlužník exekutora informovat, že chce využít Milostivé léto. Dlužník musí uvést, že chce využít institut milostivého léta a vyzývá exekutora, aby postupoval dle zákona č. 286/2021 Sb., část 2, čl. IV, bodu 25. Následně poslat nebo složit na účet exekutora se všemi náležitostmi nesplacenou jistinu a 908 Kč na náklady exekutora.

Máte nevyřízené pohledávky v knihovně?

Národní technická knihovna je státní příspěvkovou organizací a Milostivé léto se vztahuje i na dluhy v exekuci, které eviduje za svými zákazníky. Vzhledem k právnímu řádu ČR není možné, aby knihovna nevymáhala zpět, co patří všem a co jí bylo svěřeno ke správě. Ať už jde o knihy, nebo poplatky za ztrátu či za opožděné vrácení, obecně většinou o sankční poplatky stanovené Knihovním řádem.

Snažíme se jednat férově. Z neuhrazených pár korun neděláme zbytečnými úředními postupy částky dosahující závratných výšin a společně s Vámi dokážeme exekuci předejít. Důležité je se nám ozvat. Napište nám e-mail na info@techlib.cz nebo zavolejte na číslo 232 002 535.

 

Nenechte si své dluhy přerůst přes hlavu!

 

Editor: Martin Novák Poslední změna: 13.12. 2021 08:12