Časté dotazy

Nejčastěji se nás ptáte

Knihovna byla původně zamýšlena jako knihovna Kampusu Dejvice, a nikdo nemohl kdysi tušit, že si do ní najdou cestu a budou v ní trávit čas studenti z celé Prahy. Nesmíme však opomenout ani protipožární a hygienické limity, které knihovna musí splňovat. Od ledna 2024 jsme návštěvníkům vyšli vstříc, a upravili otevírací dobu, kterou doporučujeme sledovat na našich webových stránkách. Ve zkouškovém období lze ke studiu využít i Noční studovnu.

Domovní řád sice umožňuje konzumaci jídla a nápojů uvnitř knihovny, nemůžeme z ní ale dělat restauraci. Teplá jídla si můžete zakoupit v Café Prostoru_ v parteru knihovny, kam je to jen pár kroků, a nemusíte ani opouštět budovu. Opomenout nesmíme ani hygienické důvody.

Cirkulace vzduchu v knihovně je řízena systémem automaticky. V případě zhoršené kvality vzduchu, velkého tepla či zimy se můžete obrátit na pracovníka ostrahy či zaměstnance knihovny na pultech.

Svícení v knihovně je řízeno systémem automaticky. V případě zhoršené viditelnosti či zbytečného svícení na úkor venkovních světelných podmínek se můžete obrátit na pracovníka ostrahy či zaměstnance knihovny na pultech.

V tomto případě se prosím obraťte na nejbližšího pracovníka ostrahy, zaměstnance knihovny na pultech či tuto skutečnost nahlaste na recepci u vchodu NTK3.

Stahování či vytahování je řízeno automaticky systémem na základě venkovních podmínek. V případě zhoršené viditelnosti či zbytečného svícení na úkor venkovních světelných podmínek se můžete obrátit na pracovníka ostrahy či zaměstnance knihovny na pultech.

Knihovna, i když vypadá jako nová, byla otevřena v roce 2009, kdy ještě nikdo nemyslel na to, že jednou nastane éra mobilních zařízení s potřebou pravidelného dobíjení. V případě nutnosti dobití zařízení využijte místa u stolů se zásuvkami.

Tento problém nás moc pálí a je pravda, že plnění lahví na toaletách není, z hygienického hlediska, tím pravým ořechovým, ale v tuto chvíli nemáme možnost situaci jakkoli řešit.

Oproti jiným knihovnám je u nás dovoleno konzumovat jídlo. Pravidla stanovuje Domovní řád NTK v bodě 2.1.

V případě nevhodného či podezřelého chování kohokoli ve vašem okolí se prosím obraťte na pracovníka ostrahy či zaměstnance knihovny na pultech. Tuto věc řeší i náš Domovní řád NTK.

Tento fakt nás také trápí a pracujeme na obnově rezervačního systému, do které jsme zapojili i vybrané uživatele knihovny. O spuštění nové verze vás budeme včas informovat.

Své osobní věci (bundy, kabáty, velká zavazadla aj.) si můžete bezplatně odložit do šatny, která se nachází v parteru (v chodbě vedle toalet), či do žlutých skříněk, které se nacházejí na každém patře. Žluté skříňky na větší zavazadla se nacházejí v šatně.

Technickým stavem budovy a jejími opravami se zabýváme pravidelně. Jen to vzhledem k administrativě (zpracovávání projektové dokumentace, vypsaným soutěžím na dodavatele aj.) tak nevypadá a vše trvá déle, než bychom uvítali. V současné době řešíme nejen rekonstrukci propadnutého podloží knihovny (žluté pásy na chodníku), ale i repasi nápisů a úpravy interiérů knihovny.

Knihovna je zásadně nekuřácká a kouření je striktně zakázáno ve všech jejích prostorách a před všemi jejími vchody vyjma vchodu NTK2, před kterým jsou umístěny popelníky. Podrobnosti o podmínkách a pravidlech poskytovaných služeb stejně jako právech a povinnostech zákazníků i knihovny najdete v Knihovním řádu. Zásady, nařízení a pravidla nezbytná k bezproblémovému každodennímu provozu budovy najdete v Domovním řádu.

V knihovně není výslovně zakázáno stěhovat židle či sedáky z jiných míst. Návštěvníci jsou však povinni je poté vrátit na původní místo. Není dovoleno stěhování židlí či sedáků do prostoru individuálních či týmových studoven.

Nenašli jste v našem fondu knihu nebo časopis, o kterých si myslíte, že bychom je měli v NTK mít? Navrhněte nám jejich nákup přes webový formulář. Pokud máte zájem o více knih nebo časopisů, použijte formulář opakovaně.

Zpravidla je možné si objednané knihy v pracovní dny vyzvednout maximálně do jedné hodiny po objednání. Nákup elektronických knih můžete ovlivnit prostřednictvím platformy ProQuest Ebook Central, kde je kromě 145 000 titulů z kolekce Academic Complete a Science & Technology ještě téměř 300 000 titulů „Dostupných na vyžádání“. Na základě vašeho požadavku můžeme knihu zakoupit, nebo vám zprostředkujeme její vypůjčení. Podrobný návod naleznete zde.

K dispozici máte na výběr z tichých zón, které se nacházejí ve 3. a 6. NP, tiché studovny ve 3. NP, badatelny historického fondu taktéž ve 3. NP či týmových studoven. Ve zkouškovém období jsme prostory pro klid ke studiu rozšířili nově i o Noční studovnu.

Veškeré aktuální informace najdete vždy na našich webových stránkách či v newsletterech. K dispozici jsou i naše sociální sítě Instagram, Facebook a Twitter. Pro aktuální nabídku nových pracovních míst sledujte náš profil na LinkedInu.

Registrace

Registrovaný uživatel:

Kdokoliv starší 15 let a disponující průkazem totožnosti.

Pro registraci je potřeba:

  • občanský průkaz/povolení k pobytu/cestovní pas

  • čipová karta se jménem a fotkou, na kterou se registrace nahraje (může to být třeba ISIC, Lítačka, OpenCard, Inkarta ČD nebo vystavíme kartu NTK za poplatek 200 Kč)

  • uhradit registrační poplatek (vyjma VŠCHT, ÚOCHB, ČVUT, ČZU):

     

    studenti a zaměstnanci VŠCHT, ÚOCHB, ČVUT a ČZU

    zdarma

    ostatní studenti

    50 Kč/rok nebo 25 Kč půl roku

    ostatní veřejnost, akademičtí pracovníci

    100 Kč/rok nebo 50 Kč půl roku

    starší 65 let, invalidní důchodci

    50 Kč/rok nebo 25 Kč půl roku

Pro urychlení registrace vyplňte předregistrační formulář.

Před vstupem u turniketů je možnost vzít si lístek – Volný vstup.

Bez registrace není možné se přihlásit na veřejné počítače ani používat Wi-Fi NTK-Simple.

Uživatelské jméno a heslo je potřeba:

NTK a ÚK ČVUT sídlí ve stejné budově, ale jedná se o nezávislé instituce.

Informace o službách knihoven NTK a ÚK ČVUT najdete na příslušných webových stránkách. ÚK ČVUT naleznete u centrálního pultu ve 2. NP a ve studovně v 5. NP

Pro využívání služeb obou knihoven je potřeba se zaregistrovat v každé zvlášť.

Email a telefon slouží pro informování uživatelů o splněných rezervacích, končící výpůjční lhůtě nebo o novinkách v NTK. Alespoň email je nutný.

Služby

Aktuální otevírací dobu NTK naleznete na hlavní stránce (vpravo v šedém sloupci) nebo na stránce otevírací doba.

V knihovně jsou pro uživatele přístupné dvě Wi-Fi sítě:

  • NTK-Simple - pouze pro registrované uživatele

  • Eduroam - pro studenty a akademické pracovníky, kterým tuto Wi-Fi poskytuje jejich instituce (není pod správou NTK a není nutná registrace v NTK)

Asistovaný ("asistované služby") a samoobslužný provoz se odvíjí od aktuální otevírací doby knihovny. Většinu služeb lze využít i během samoobslužného provozu.

Asistovaný provoz

  • jsou přítomni knihovníci (informační a registrační pulty)

  • registrace

  • konzultace - především online (termín po dohodě)

  • platby v hotovosti na pokladně NTK

  • využívání služeb studovny časopisů

  • půjčování čteček a doplňkového sortimentu (sluchátka, powerbanky, nabíječky, deštníky, hry, apod.)

  • zodpovídání dotazů, reklamace, pomoc při využívání počítačů a kopírek i rezervaci týmových studoven

Samoobslužný provoz

Ano, v prostorách NTK (3.-6. NP, noční studovna) je 90 veřejných počítačů (terminálů) s operačním systémem Linux. Pro jejich užívání je nutná registrace v knihovně.

Pokud tisk nefunguje vůbec, kontaktujte knihovníka.

V případě vytištění vadných tisků je možné službu reklamovat - vyplňte online formulář a dodejte knihovníkovi reklamované výtisky (informační pulty). Lhůta pro vyřízení je 15 dní.

Kontaktujte knihovníka u informačního pultu v 1. nebo 2.NP. V době, kdy v budově nejsou knihovníci (mimo otevírací dobu asistovaných služeb/provozu), kontaktujte ostrahu.

V případě, že se nepodaří z technických důvodů rezervaci využít, je možné pronájem reklamovat.

Individuální studovny jsou pronajímány na den, týden či měsíc dle zákaznické skupiny uživatele a jeho potřeb (rezervovat individuální studovny mohou pouze studenti, profesoři a výzkumní pracovníci s odpovídající zákaznickou skupinou - více zde).

S výstupním listem se dostavte k informačnímu pultu v 1. nebo 2. NP, případně do Studovny časopisů (3. NP) v době asistovaných služeb/provozu.

Pro potvrzení listu je třeba vrátit vypůjčené knihy/zařízení a zaplatit případné zpozdné.

Tyto informace jsou na stránce Můj účet, kam se přihlásíte svým uživatelským jménem a heslem.

Finanční konto lze dobít vzdáleně (online platební bránou, bankovním převodem) nebo na pokladně v 1. NP (otevřena pouze v době asistovaných služeb).

Přihlášení k uživatelskému účtu se nachází v pravém horním rohu titulní stránky NTK. K uživatelskému účtu se přihlásíte prostřednictvím vlastního uživatelského jména a hesla, které jste si zvolili při registraci.

Heslo je možné změnit na webových stránkách po přihlášení do uživatelského účtu, nebo můžete požádat knihovníky přímo u informačních pultů v 1. a 2. NP.

  • automat s kancelářskými potřebami ve 3. NP (automat přijímá mince)

Vyhledávání a půjčování

Během bezplatné konzultace vám rádi poradíme. Případně můžete navštívit jeden z našich workshopů nebo webinářů. Také můžete využít návody na webu NTK.

Využít můžete následující možnosti:

Tištěné knihy a časopisy jsou v budově řazeny dle oborů. Pokud tedy najdete umístění knihy z určitého oboru, v okolních regálech budou knihy s podobnou tématikou.

Knihu nebo časopis lze najít  přes hlavní vyhledávací okno na webových stránkách NTK nebo za asistence knihovníka sloužícího u jednoho z informačních pultů.

Normy ČSN jsou dostupné k nahlížení ve studovně časopisů (nelze je fotit ani jinak kopírovat).

  • v elektronické formě - terminály ve studovně časopisů

  • v tištěné formě - lze objednat ze skladu

Studovna časopisů je otevřena v otevírací době asistovaných služeb.

Použijte samoobslužná výpůjční zařízení - dvě jsou umístěna v 1. podlaží  u karuselu, další dvě v 2. NP naproti centrálnímu pultu a poslední najdete ve 3. NP u regálu rezervací.

Tato situace může nastat z několika důvodů:

  • kniha je určena pouze ke studiu v knihovně (prezenční studium) a nelze ji tedy vypůjčit mimo knihovnu - je označena červeným puntíkem

  • dluh na čtenářském kontě

  • registrace bez možnosti půjčování knih - cizinci, kteří při pobytu nedoložili českou adresu

  • blíží se konec platnosti registrace

  • návratové zařízení v 1. NP - vedle registračního pultu, nebo z parteru (přízemí budovy) poblíž galerie

  • bibliobox - před vchodem NTK3 , výpůjčka bude odečtena z konta uživatele následující pracovní den

Návody – Vracení knih

Ano, musíte zaplatit pokutu. Za knihu jsou to 2 Kč za každý otevírací den knihovny. U čteček, powerbank nebo iPadu je to 20 Kč/den. Více informací naleznete na stránce Půjčování, prodlužování a vracení.

 
 

Adresa

Technická 6/2710
160 80 Praha 6 - Dejvice

Kontakt

 info@techlib.cz

 +420 232 002 535

Po: 9.00-20.00
Út-Pá: 9.00-17.00

Důležité odkazy

 
Editor: Jana Orlová Poslední změna: 9.4. 2024 13:04