Léto s Factoriem

Ve volném výběru (3. - 6. NP) jsme začátkem července 2018 nainstalovali 150 nových počítačů s operačním systémem Linux (distribuce Fedora). Do konce prázdnin si na nich můžete zahrát českou strategickou hru Factorio. Hra je vhodná také jako učební pomůcka, pokud vás zajímá automatizace, optimalizace a logistika.

O hře

Ocitáte se jako trosečník na cizí planetě a vaším úkolem je pomocí stavby továren postavit raketu, která vám umožní planetu opustit. Ale to je pouze formální cíl hry, který ve skutečnosti mnoho hráčů ignoruje a soustředí se na stavbu a vylepšování své továrny.

Začínáte s holýma rukama, postupem času natěžíte potřebné suroviny a zahájíte fázi automatizace. Vyrobíte si běžící pás, který suroviny a hotové výrobky přiváží k dalšímu zpracování. Zkoumáte nové technologie, vylepšujete postup výroby, stavíte železnici a programujete vlaky. Po čase se dokonce dostanete k výrobě stavebních a logistických robotů.

Automatické podavače cvakají, vlaky jezdí, z elektráren a rafinérií se kouří. A vy lehce zapomenete na čas a stavíte a stavíte, vylepšujete a kocháte se tou nádherou, co jste vytvořili. Tedy do okamžiku, než si vás všimne místní fauna. Pokud příliš znečišťujete životní prostředí (jako že ho znečišťujete), zaútočí na vás. A vaší obranou budou ochranné zdi, laserové věže nebo třeba obrněná vozidla.

Ale víte co? Vyzkoušejte si to sami. Hra, které se prodalo již více než 1,5 miliónu kopií a na platformě Steam je druhou nejlépe hodnocenou hrou všech dob, na vás čeká v NTK.

Jak spustit hru

Hru spustíte po přihlášení kliknutím na menu Aplikace v pravém horním rohu obrazovky a poté volbou položky Hry - Factorio. Zahrát si mohou registrovaní i neregistrovaní zákazníci.

Prosíme všechny hráče, chovejte se ohleduplně k ostatním návštěvníkům knihovny. U počítačů není povoleno konzumovat potraviny, děkujeme za pochopení.

 
 
 
Editor: David Shakhar Poslední změna: 26.7. 2018 08:07